En el llibre La muerte y el duelo en el contexto educativo. Reflexiones, testimonios y actividades, Paidós 2003, Concepció Poch i Olga Herrero defineixen el dol en base a dues corrents diferents:

-Segons l'enfoc de la Gestalt (2011), el dol és el procés psicològic que es produeix a partir d'alguna pèrdua. Etimològicament significa duellum o combat, dolus–dolor. És la reacció enfront la pèrdua d'alguna cosa significativa, des d'una persona, un animal, una cosa, una relació, etc. És una experiència emocional humana i universal, única i dolorosa; al fet d'enfrontar-se a aquesta pèrdua se l'anomena elaboració de dol i condueix a la necessitat de l'adaptació a una nova situació.

-Neimeyer (2002) diu que com a constructivistes concebem el procés del dol com una reacció normal a qualsevol tipus de pèrdua, que comporta la reconstrucció de tots aquells aspectes que la pèrdua ha posat en qüestió.ètode SHEC resol amb rapidesa situacions de traumes i dolors emocionals. Va ser creat per Maruxa Hernando Martínez, psicòloga i pionera a Espanya en la utilització de varies teràpies d'INTEGRACIÓ I SINCRONITZACIÓ CEREBRAL.

Com diu Alba Payás Puigarnau en el seu llibre Las tareas del duelo (Paidós 2010), el Dol és un procés natural i normal que no ha de ser patològic per se, ja que la majoria de les persones hauran de viure alguna situació de pèrdua durant la seva vida i no per això necessitaran l'ajuda d'un professional.

No obstant, en la nostra realitat com a professionals, ens trobem algunes vegades amb persones en dol que experimenten la pèrdua com una vivència tràgica i de la que tenen moltes dificultats per recuperar-se: després de varis anys de la mort de la persona estimada, segueixen sense poder refer la seva vida, tenen problemes relacionals, emocionals i/o fisiològics.

A Ludus abordem el dol segons el Model de la Psicoterapia Integrativa – relacional que respon de forma unificada a la persona en el pla afectiu, conductual, cognitiu i fisiològic, sempre tenint en compte en quin moment del dol es troba (trauma, protecció, integració o creixement-transformació).

On estem?
Carrer Barris i Buixó, 5, 1r, 4a.
17200 - Palafrugell
 
Tel 972610896 - 665782727